EN ÅTERBLICK I O’FLANAGAN’S HISTORIK...
Jag hade som tonåring  mellanpudlar, lärde mig klippa och var under en period den enda i norra Norrland (Malmberget) som sysslade med detta. Jag visade mina pudlar med stor framgång på utställning och efter flytten till Umeå för universitetsstudier, blev det lättare och tillgängligare med utställningar och även ett aktivt umgänge med andra pudelägare och uppfödare.
En stor del av det första studielånet spenderade jag på inköp av en 8 mån mellanpudel från England via den då mkt framgångsrika kenneln Montfleurie. Min man var uppvuxen med gråhundar och älgjakt, så mellanpudel blev något helt nytt för honom.
Våra pudlar både apporterade och gick viltspår, dock under visst hån från andra rasentusiaster, men vi bevisade att “pudlar kan”.
Under mina många resor till England på grund av mitt stora intresse för pudlar, upptäckte jag flatcoated retrievern. En ras som på alla sätt tilltalade mig såväl exteriört som mentalt. Det första exemplaret såg jag på Windsorutställningen 1969. Kort därefter stötte jag på en livs levande flat i Umeå. Jag extraarbetade på det som troligen var Umeås första Hundshop och dit in kom en svart flattik, Hanna, född i Göteborg och bodde i Umeå pga ägarens studier. Detta bara befäste mitt intresse för rasen och planerna började konkretiseras:

NUCH FIN UCH GUNHILLS FIONA.

1972 köptes den första flatcoaten, Fiona, sedermera NUCH FIN UCH Gunhills Fiona. Hon valdes ut ur en stor kull (11 st) varav drygt hälften var tikar, och valdes som min man skulle ha valt en häst!!!! (Det galopperar fortfarande i hjärnan på honom). Fiona hade långa, harmoniska linjer, var välvinklad och med en utmärkt steglängd. Fiona tog med lätthet sina cert, men hade en viss aversion mot kråkor, som naturligtvis var vanligt förekommande på jaktproven. Hon vägrade allt som oftast apportera dessa, och det renderade henne naturligtvis inte något pris på jaktprov. Det finska anlagsprovet var inga problem, mås, duva, kanin osv kom snabbt och fint in och lämnades av i hand. Så ett par championat fick hon trots allt.

Fiona hade inga problem att ta sina cert i såväl Sverige som i Finland och Norge. Och faktiskt var det många flattar anmälda på en del utställningar redan på den tiden. Det enda exakta antalet jag minns, är Sporthallen i Umeå i slutet av 70-talet, 55 flattar, kanske var det något av ett svensk rekord då? Fiona hade många både duktiga och rastypiska avkommor, bl a INT NORD U CH O’Flanagan Road Runner, som förmodligen innehar ett inofficiellt rekord som BIS-vinnare på FlatShower över hela landet, från Västerbotten till Skåne, dessutom 1 ökl på jaktprov.

S FIN UCH O’FLANAGAN PERFECT PICTURE
S FIN UCH O’Flanagan Perfect Picture, likaledes med 1 ökl på jaktprov, lade grunden till kennel Dreamline’s, ej längre aktiv. I samma kull fanns även den fullcertade O’Flanagan Jumping Joker, far till S UCH O’Flanagan Futura Display, se nedan och till Carrickmore Bewanted, 1 ökl, hp på jaktprov, 2 cert på utställning och stamtik hos kennel Flatham’s. Bewanted fick sedan en vacker och duktig dotter SUCH Flatham’s Teskedsgumma, far var S JCH S LCH TJH (Räddning) O’Flanagan Maida’s Toblerone, se nedan.
Fiona fick en kull med endast 2 tikvalpar e Frittesonen O’Flanagan Asterix, O’Flanagan Livets Krydda och O’Flanagan Charlies Angel, båda med cert på utställning och 1 HP ökl jaktprov.
NUCH FIN UCH HALSTOCK ROMANY
Nästa flat blev NUCH FIN UCH Halstock Romany, importerad från England 1974. Jag hade haft brev – och telefonkontakt med en gammal engelsk uppfödare, Mrs Patience Lock, Halstock Kennels, Dorset, England. Patience vars far hade även han sysslat med flatcoats efter andra världskriget och var med om att restaurera rasen efter krigets härjningar.
Jag hämtade Romany i samband med Cruft’s 1974, utställningen hölls på den tiden på Olympia, mitt inne i London. Romany var anmäld och placerade sig mycket bra i sina klasser. Som lite kuriosa kan jag nämna att jag vid denna utställning träffade Per Iversen och Barbro Lundström för första gången. Barbro var en av våra första uppfödare av rasen under prefixet Caymosa’s, hon flyttade senare till Norge. Romany var en mkt välkonstruerad tik med ett klassiskt, vackert huvud. Hon hade fantastiska rörelser och en otrolig gnista att visa sig på utställning. Även hon tog med lätthet sina cert i de nordiska länderna, ett flertal BIR, BIG och BIS-placeringar. Av någon outgrundlig anledning hade hon också 1a pris Lkl 1.
1977 kom Halstock Bees Wing till Sverige. Hon var kullsyster till GBCH Halstock Bridget, som var mycket framgångsrik i England och ägdes av Peggy Miller, kennel Emanon, Wing samägdes med Curt Lundström, Carrickmore.
Jag hade en fortsatt intensiv brevkontakt med Patience, och som en ekorre har jag samlat på dessa brev, här finns en del flathistoria att bita i för den intresserade! Man ser under årens lopp hur hennes handstil blir mer och mer oläslig och mot slutet av hennes liv var det dottern Hazel som höll i pennan. Från Patience kom under årens lopp ytterligare flattar. Det hände att hon kom till insikt om att hon kanske var lite för gammal för att orka med ett antal flattar, uppfödning och meritering. Patience var över 70 år första gången vi träffades!

HALSTOCK MAIDA OCH ROMAYNE GYPSOPHILIA
1978 ringde Brenda Phillips till mej på uppdrag av Patience, som erbjöd mig Halstock Maida och Romayne Gypsophilia, båda döttrar till Brendas hanar CH Exclyst Bernard resp Wyndhamian Christopher of Exclyst. Patience hade fått en stroke, Patience tyckte att de skulle vara ett bra komplement till Romany.
Ny resa till England i samband med Cruft’s, dit de var anmälda, men denna gång hämtade vi hundarna hemma hos Patience innan utställningen. Det var lite sorgligt att komma hem till Patience igen och se hur svårt hon hade att klara sig, hundarna hade nästan tagit över där. Patience var glad över att lämna Maida och Gipsy till mig, men trots allt trillade tårarna på oss båda när vi tog avsked, vi insåg att detta var sista gången vi sågs…
Denna gång fick jag klara mig ensam på Cruft’s, visade dem själv, fina placeringar på båda i samtliga klasser, prispengar blev det dessutom!
Gipsy och Maida fick tillbringa ett par dygn med oss på hotellet nära St James’ Park, de hann också med att jaga katt i gränden vid hotellet!
På hemvägen stannade vi ett par dagar i Newmarket, å vad jag tyckte om denna stad som den såg ut då! Hela staden tycks vara helt influerad av de engelska fullbloden, kapplöpning, uppfödning, träning, The National Horse Racing Museum, sadelmakerier mm. Vi brukar hinna med både det ena och det andra där

INT NORD JCH INT NORD UCH O’FLANAGAN FREE AS AIR
Halstock Romany parades med NUCH Gunhills Gus Guy och i februari 1975 föddes en kull bestående av 3 hanar och 2 tikar.
I denna kull fanns dåtidens stjärna på retrieverhimlen, – INT NORD JCH INT NORD UCH O’Flanagan Free as Air, ”Fritte”.
Förutom sina titlar kan nämnas att han var den förste korade Flatmästaren vid FM i Bålsta 1978. Totalt hade Fritte 21 st 1a pris i elitklass, 11 klassvinster och 3 CACIT. Fritte blev Retrievermästare 1981.
“Fritte” blev också far till S JCH Lady Doc’s Johannes och S JCH, S LCH, TJH (Räddning) O’Flanagan Maida’s Toblerone. Ett barnbarn till Fritte var S JCH S LCH S UCH Lady Doc’s Matilda. Ett annat barnbarn till Fritte var S BCH TJH (Räddning) O’Flanagan Treasure (CH Puhs Sandras Loffe – O’Flanagan Maybe), som också stod högt på prispallen vid SM i Räddning.

Romayne Gypsophilia “Gipsy” tog med lätthet sina cert och så småningom också 1 ökl på jaktprov. Hon var en mycket envis tik, som inte alltid använde envisheten som jag skulle ha föredragit att hon gjorde! Vid två tillfällen fick jag springa ut i vår närliggande sjö och ”läsa paragrafer” för henne. Men eftersom även jag var envis, så gav vi inte upp även om jag ibland trodde att hon skulle inneha norra Europas rekord i treor i öppenklass, så var det trots allt ”bara” 4 raka treor och sedan, äntligen ett första pris på jaktprovet i Bygdeå.
SUCH O’FLANAGAN JUST SPLENDID
Av “Gipsys” avkommor är det SUCH O’Flanagan Just Splendid, som mest visat framtassarna både på jaktprov (1 ökl) och på utställningar. Han har i sin tur några bra avkommor av vilka främst kan nämnas SJCH SUCH Berolls Old Pal, bröderna (u O’Flanagan Santa Simplicitas) TJH (Räddning) O’Flanagan Himmel & Pannkaka och O’Flanagan Blixt & Dunder, 1 ökl hp jaktprov samt cert på utställning..
“Maida” samägdes även hon med Curt Lundström och var en duglig jakthund, men kom aldrig till start på prov.
Hon fick dock duktiga avkommor med 3 närbesläktade hanar, Fritte, hans far Gus Guy och med Gunhills Cheiron (e Gus Guy). I kombinationerna med Fritte kom bl a S o FIN UCH O’Flanagan Batman, 2 ökl på jaktprov. S JCH S LCH TJH (Räddning) O’Flanagan Maida’s Toblerone, 1 cert på utställning, INT NORD UCH O’Flanagan Maida’s Made Up, S UCH FIN UCH O’Flanagan Maida’s Mason, O’Flanagan Mayday, 1 ökl jaktprov, cert på utställning. O’Flanagan Le Monde, 3 cert.
O’Flanagan Red Rooster förtjänar också att nämnas, cert på utställning, mor till senare nämnda S UCH O’Flanagan Futura Display.
O’FLANAGAN SUPERMAN
Även O’Flanagan Superman ur samma kull förtjänar ett omnämnande och en bild. Duktig hane, men där mattes tid inte riktigt räckte till att visa honom så mycket som man i efterhand skulle ha önskat. Duktig apportör och certvinnare.
S JCH LP ELIT S LCH O’FLANAGAN NEWBURY

Ur kullen med Gunhills Cheiron kom bl a O’Flanagan Maida’s Mainly Mocca 2 ekl jaktprov och LP O’Flanagan Maida’s Mainforce (i sin tur far till S JCH LP ELIT S LCH O’Flanagan Newbury, “Fanny”
“Fanny” blev senare mor till Multi CH Xcellent Star, Multi Ch Xantippa, LP ELIT S LCH Xilla Star.
Fannys kullsyster visade även hon framtassarna i olika sammanhang S VCH, SLCH, LP, S UCH O’Flanagan Chepstow.

Halstock Maida har tilldelats SKKs Bruksavelspris
Fiona, Romany, Fritte, Maida och Gipsy lever fortfarande kvar i våra linjer! Framförallt Maida i kullarna med ”Fritte” har arbetsmässigt och exteriört gett utomordentligt dugliga hundar, vilket också gått vidare i efterföljande generationer

SUCH O'FLANAGAN FUTURA DISPLAY

1981 föddes S UCH O’Flanagan Futura Display
“Fjuttis” (O’Flanagan Jumping Joker – O’Flanagan Red Rooster).
Erik och Evalis’ andra flat, en tik som inte såg så mycket ut för världen som valp,
men som blev en riktig pärla både exteriört, arbets- och avelsmässigt.
”Ädla viner mognar långsamt” säger vi ofta om våra hundar!
Hon nollade aldrig på ett prov, kom snabbt upp i ekl med ett andrapris som bästa resultat. Hon hade en viss förmåga att ta saken i egna tassar…
”Fjuttis” hade 4 kullar, den första kullen innan Evalis gick med i kennel O’Flanagan och eftersom både Erik och Evalis stod som uppfödare till den kullen fick vi inte påföra kennelnamnet i efterskott. I kullen föddes bl a Big Leg Emma, som i sin tur var mor till den storvinnande INT NORD DK UCH Ekenicko. Big Leg Emmas kullbror Bobby-Brown hade en kull hos kennel Gunhills med CH Gunhills Jolly Jamboree, resulterande i S JCH Gunhills Christmas Joy. Vi använde också Bobby-Brown till S o FIN UCH O’Flanagan Morgondis, här föddes bl a TJH (Räddning) S LCH O’Flanagan Fermium, 2 ökl jaktprov.
I kullen e US CH INT NORD UCH Cinnamon the Viking fick Fjuttis bl a O’Flanagan Aladdin Sane 3 ekl jpr och S UCH O’Flanagan Velvet Goldmine, som är mor till många arbetsdugliga flattar hos kennel Flat Tyres, den främsta var tiken N JCH, S JCH S VCH S LCH SUCH SJCH Flat Tyre’s Fatale Attraction. Förutom denna fantastiska tik fick Velvet Goldmine 3 stycken avkommor som utbildades till TJH (Räddning) under Flat Tyre’s prefix.
1985 gick Eva-Lis med i kenneln och samma år föddes:
“Fjuttis” dotter O’Flanagan Santa Simplicitas (= Heliga Enfald!), ”Nippran” (!) e SUCH Puhs Sandras Loffe. Henne kan vi inte hoppa över. Hon blev fullcertad, 2-or ukl/nkl på prov och mor till bl a
S UCH LP O’Flanagan Alla Tiders, fantastisk stamtik hos kennel Feedbacks.
SUCH LP O’Flanagan Alla Tiders har tilldelats SKKs Bruksavelspris.
FEM GENERATIONER

fr vä till hö
– Red Rooster, Futura Display, Santa Simplicitas, Blixt och Dunder och Qvid Vis

FIN CH O’Flanagan Inga Trubbel, stamtik hos kennel Blissfire’s, Kokkola, Finland med många duktiga och vinnande avkommor.
Andra avkommor till “Nippran”, värda att nämna, är SUCH O’Flanagan Vilken Fullträff ”Sockan”, (e O’Flanagan Maida’s Toblerone) med 1 ökl jpr, en otroligt trevlig och behaglig tik att ha! Envis, snäll, vacker. I “Sockans” andra och sista kull föddes bl a CH FR Trialer O’Flanagan Jesse James ”Frasse” (e N JCH S N LCH Lady Doc’s Bullet Proof) still going strong i Champagne hos Elevage de Val des Granges, där han blivit far till många duktiga och framgångsrika avkommor. “Frasse” är en av tre flatcoated retrieverhanar i Frankrike med så dugliga avkommor att han premierats med Elite A, övriga två är CHTFR INT FR LU CH Javelot du Val des Granges (far till vår Teveré du Val des Granges) och CHTFR INT SUCH FR LU CH O’Flanagan Much Ado About Nothing.
CH FR Trialer O’Flanagan Jesse James på NE
VÄRLDENS BÄSTA KARLSSON
O’Flanagan Kyss Karlsson i “Sockans” kull med CH Almanza Fräck i Frack måste också få vara med. Inte den vackraste, men med den största personligheten och Sebastians egen hund, han valde själv och kunde inte motstå Karlsson, hon valdes ut när hon var 4 veckor gammal.
Lever fortfarande, 12 år 2008 och är helt underbart photogenique, eller hur? Som tur är, så är Sebastians flickvän, Lina, mycket intresserad och duktig fotograf och Karlsson är väldokumenterad.
SUCH O’Flanagan Upp som en Sol… BIS på Flatshow 1996
TRE JAKTPROVSVINNARE

Tre jaktprovsvinnare hösten 1993 fr vä t hö har vi O’Flanagan Lilla Fjus Pepparkaka, O'Flanagan Vilken Fullträff! och O'Flanagan Qvid Vis, samtliga SUCH, men här verkar de inte sett till effileringssaxen på länge

SUCH O’Flanagan Upp som en Sol “Myntas” första kull med Lady Doc’s Humbug innehöll bl a FIN UCH O’Flanagan Heter Duga, som knappt 18 månader gammal fick flytta till Finland, där han förvaltades mycket bra av Börje med familj. Han blev lätt FIN UCH, och tog även 1 nkl jaktprov.

N UCH SU(U)CH O’FLANAGAN DRA PÅ TRISSOR
 Eva-Lis använde sin egen Toffedreams Cotton Eye Joe “Ylle” (2 cert, 2 nkl jpr)…till Myntas andra kull, som innehöll den levande legenden N UCH SU(u)CH O’Flanagan Dra på Trissor, med massor av BIS-vinster från valp till superveteran – det var verkligen en förmån att få visa denna fantastiska showhund, som inte lämnade någon
oberörd, dock är hon numera till egen förtret pensionerad från tävlingar, hon krönte sin karriär med BIS och BIS superveteran på FlatShow 2007 i Umeå. Tack Yoshi för oförglömliga stunder i finaler land och rike runt, på Champion of Champions och Veteran of Veterans – once in a life time…….
Toffedreams Cotton Eye Joe “Ylle” (2 cert, 2 nkl jpr)
Yoshi parades första gången med S UCH N UCH Comics Indian Crow, ur denna kull kan nämnas O’Flanagan Gott och Blandat som haft en kull hos kennel Flatterhaft innehållande bl a S U(u)CH SVCH Flatterhaft Saint and Sinners och S VCH Flatterhaft Up and Down O’Flanagan.
Yoshi veteran Club Show
Yoshi drygt 10 år BIS o BIS superveteran FlatShow 2007

Ch O'Flanagan Leker Med Elden
O'Flanagan Söt Som Homung
O'Flanagan På Stor Fot
O'flnnagan Falskt Alarm
Yngre helsyster till “Yoshi” - O’Flanagan Tosca Sundqvist
Kombinationen mellan Toffedreams Cotton Eye Joe och CH O’Flanagan Upp som en Sol… gjordes om och resulterade även i denna vackra tik O’Flanagan Tosca Sundqvist som väl förvaltades i aveln hos kennel Toffedreams.
Hon fick en kull med INT NORD UCH N LCH NV 96 Coalport Country Man. I den kullen ingick duktiga och vackra FIN CH S VCH Toffedreams Standing Ovation,1 ökl jpr och som även hon i sin tur gett duktiga och välkonstruerade avkommor. En annan av Tosca Sundqvists avkommor är den i Finland boende SUCH FIN UCH Toffedreams Toot ’ N Flute.
“Mynta” fick en kull med endast en valp i, e N UCH FIN UCH Toffedreams Talisker,
Som av en händelse fick hanen namnet O’Flanagan Much ado About Nothing “Findus”, senare hängdes titlarna FR JCH INT FR LU CH SUCH på honom. Han blev BIR på National d’Elevage och även BIR, BIG BIS 4 Piteå SKK Int juli 2004, då jag lånade hem honom i några månader.
SU(U)CH O’FLANAGAN DET LIGGER I SLÄKTEN
Yoshis yngre helsyster, SU(u)CH O’Flanagan Det ligger i Släkten “Jaffa” tog också lätt sina cert och blev champion, men har långt ifrån samma extroverta och exhibitionistiska attityd i utställningsringen – men vilkenavelstik!
I “Jaffas” första kull med CH Almanza Urgent Message to Stormy, måste jag nämna Dominique och Denis Paris härliga FR CH O’Flanagan It runs in the Family (sic!). Sparsamt utställd i Frankrike, men har lätt tagit sina CAC, högt placerad
på WT, fixat EXC på FT och därmed erhållit sitt championat. 2 CAC togs på National d’Elevage i Sully sur Loire under rasspecialister, 2007 blev han BIR på samma utställning. En hund med utmärkta rörelser, kraftfullt´påskjut och bara äger ringen.
FR CH O’Flanagan It runs in the Family
Kullbrodern O’Flanagan Första Fiolen,
exporterades som valp till Sijkje Winter, kennel Flat Castle’s i Holland.
Han har CAC och godkänt retrievertest i sitt nya hemland. En mycket
välbyggd och välpälsad hane, som gett fina avkommor på kontinenten.
O’Flanagan Första Fiolen, som ung
O’Flanagan Första Fiolen, som vuxen
SE U(U)CH NO UCH O’Flanagan Lägger Näsan i Blöt “LN”
Till vår stora glädje kom kullsystern O’Flanagan Lägger Näsan i Blöt “Ellen”, numera LN tillbaka till oss i juli 2007. Hon föddes samtidigt som jag låg på ortopeden och blev ihopspikad 1 september, 2004, så det var inte rimligt att behålla någon valp ur denna kull. Ellen trimmades både
till kropp och päls och ställdes ut under hösten, 3 utställningar renderade 2 cert! En jättetrevlig, glad, snäll och aktiv tik!
Ännu en kullsyster O’Flanagan Fin i Kanten bor i Linköping hos Maria Esbjörnsson, hon har 1 cert, 2 nkl jakprov och kommer förhoppningsvis att tillbringa en del av våren 2008 häruppe hos oss.
Kullsystern N UCH O’Flanagan Stormar Fram, erövrade snabbt sitt championat, en vacker och mycket rörlig tik med fin storlek
Duktiga kullsystern O’Flanagan Andra Bullar, ”Doriz” har 1 nkl på jaktprov! Dessutom GK anlagsklass viltspår och 1 ökl viltspår.
O’Flanagan Too Good to be True
O'Flanagan Sagt och Gjort
I Jaffas andra kull e N UCH S U(u)CH Inspiratons Once in a Lifetime föddes ett knippe vackra och
duktiga flattar, som bara börjat sina respektive karriärer
O'Flanagan Skrattar bäst
O'Flanagan På Bär Gärning
O'flanagan Non Plus Ultra
O'Flanagan Delad Glädje
Jaffas tredje kull e FIN EST CH Toffedream’s Scuff ’ N Puff föddes i februari 200
O’Flanagan Nota Bene bor i Johannesburg
O'Flanagan Släkten är värst
O’Flanagan Nota Bene
O'Flanagan I ett Nötskal
O’Flangan En katt bland Hermelinerna
S UCH O’FLANAGAN LILLA FJUS PEPPARKAKA
“Fjuttis” sista kull e S UCH O’Flanagan Ostgotica innehöll S UCH O’Flanagan Lilla Fjus Pepparkaka, ”Peppar” en fantastisk tik, som kunde vara veritabelt odräglig till vardags (lurpassade på övriga hundar på promenaden, överföll dem glatt när de minst anade det – missförstå oss rätt nu – det var ett lekfullt överfall). På jaktprovsträningen vred Eva-Lis emellanåt sina händer i förtvivlan över Peppar, ”som kunde bäst själv”, och undrade många gånger om hon verkligen skulle våga starta denna självsvåldiga tik på prov!)
Men Peppar genomgick en metamorfos – på prov var hon oftast ett under av lydnad och excellerade på jaktprovet i Kalix i september 1994 genom att vinna ekl med 1 hp. S UCH fixade hon lätt. Och om Eva-Lis vred sina händer vid träningen, så kände jag skavsåren växa på mina fingrar av blotta tanken på hur det kändes när man trimmat denna mycket välpälsade bruna tik! Vill ni läsa Evalis egen beskrivning av Fjuttis, Peppar m fl så rekommenderar jag en trevlig läsning via denna länk [O’Flanagan, Evalis homepage] – vi väntar fortfarande på fortsättningen Evalis…
O’Flanagan Lilla Fjus Pepparkaka har tilldelats SKKs Bruksavelspris.
“Peppar” fick flera utmärkta avkommor som på ett positivt sätt även de satt sina spår i rasen:
O’Flanagan Illuster (2 nkl, cert) som använts i aveln av kennel Toffedreams, där han bl a är far till SUCH FIN UCH Toffedreams White Tie Affair och S U (u) CH LP1 Toffedreams Fashion Plater.
Illusters kullsyster, INT S UCH FIN UCH O’Flanagan Imposant, hamnade via en omväg hos kennel Toffedreams. Där har hon haft mycket stor betydelse för deras uppfödning, ”Toffedreams stora flaggskepp”. Det går inte här att räkna upp alla hennes fantastiska avkommor, vi väljer istället att hänvisa till: [www.toffedreams.se]
“Peppar” fick med Gunhills Moripa, ”Malte” en mycket duktig dotter, O’Flanagan Ris à la Malte, som fördes med stora framgångar på prov av Susanne Forsner. ”Alice” startades på jaktprov under 6 säsonger och slutade sin karriär med 1 ekl för Lars Johnson.
INT NORD UCH O’FLANAGAN DANCES WITH WOLVES ~“SIGGE”
I “Peppars” sista kull, med S UCH Fossdyke Bronze Jetsetter, föddes en mycket speciell hanhund som betytt mycket för många av oss – INT NORD UCH O’Flanagan Dances with Wolves – ”Sigge”. Snäll som få och så mycket vilja att vara matte Anita till lags.
“Sigge” var snubblande nära, och moraliskt klart värd ett J CH. Han fick bl a 2
förstapris och 5 tvåor i ekl, dessutom hade han godkänt praktiskt jaktprov.
“Sigge” fick flera duktiga avkommor, bl a 2 godkända TJH (Räddning) ur kullen hos
Muskedunders. Vackre och trevlige INT N o SUCH O’Flanagan Tarragon. Anitas
egen TJH (Räddning) Yarowl Yigges Yabba the Hut, som jag övertalade Anita
att ta som parningsvalp från Ellen Haagemans uppfödning med en tik som jag
sett som riktigt ung på Championnat de France på Longchamps i Paris,
Waverton Zia Maria. Yabba tog även 1 nkl jpr. Den utställningsmässigt mest
framgångsrike Siggesonen var CH Camwood Quartermaster som bl a blev BIS på
Club Show i Holland.
Ch O'Flanagan Dances With Wolves
N UCH S UCH O’FLANAGAN TARRAGON..
Här hemma kunde vi glädja oss åt en Siggeson u Sort Guld Remember All Days – N UCH S UCH O’Flanagan Tarragon.
O’Flanagan Tarragon i Narvik BIR, BIG BIS 3
NORD V 83 INT NORD UCH O’FLANAGAN RULE BRITANNIA
Vintern 1981-82 hämtade jag hem V 83 Exclyst Morning Mist från
Brenda Phillips. Misty var dräktig med Kenstaff Mulberry of Heronsflight. Denna kull innehöll en av  mina allra bästa tikar någonsin:
NORD V 83 INT NORD UCH O’Flanagan Rule Britannia Hon betydde så mycket på alla sätt, vacker, klok, snäll, duktig, härligt temperament, mycket duglig avelstik och den enda gång hon svek, var när hon insjuknade och måste hjälpas vidare…
Av Tannis avkommor kan främst nämnas SUCH O’Flanagan
Ostgotica “Gösta”, Flatmästare 1990, äg och förd av Birgitta (Ilestrand) Staflund-Wiberg.
Ch O'Flanagan Rule Britannia
SUCH O’FLANAGAN OSTGOTICA
Gösta ~ Ch O’Flanagan Ostgotica foto B I-Staflund-Wiberg

Av Tannis avkommor kan främst nämnas SUCH O’Flanagan
Ostgotica “Gösta”, Flatmästare 1990, äg och förd av Birgitta (Ilestrand) Staflund-Wiberg.
“Gösta” fick även 1 ekl på officiellt prov och var far till bl a tidigare nämnda SUCH O’Flanagan Pepparkaka (1 hpekl, provvinnare) samt till Birgittas egen O’Flanagan Chokladbiskvie,

 ”Agnes” (1 ukl jpr) Agnes blev även BIS på Flatshowen i Umeå, sedan hon flyttat hit upp.
Fler avkommor framgångsrika avkommor till “Gösta” var:
Sort Guld Hot Chocolate (1 ekl), SUCH Sort Guld Milli Vanilli (3 ekl), SUCH Sort Guld Bronski Beat, Semtegens Svarthöfde (1 ekl).
Göstas systrar O’Flanagan Finlandia och O’Flanagan Skandia fick båda 1 HP resp 1 nkl. Deras bror O’Flanagan Gotica var klassvinnare ukl FM 1987, 3 ekl officiellt jpr.
S FIN UCH O’FLANAGAN QVID VIS OCH O’FLANAGAN ARS AMANDI
Orvar - S FIN UCH O’Flanagan Qvid Vis
Amanda - O’Flanagan Ars Amandi, 14 år på bilden
 Jag kan inte låta bli att nämna en av de få hanhundar vi har behållit i min del av kenneln (Eva-Lis har som tidigare redovisats haft desto fler!) – S FIN UCH O’Flanagan Qvid Vis, ”Orvar”, som verkligen ärvde sin mors snälla attityd mot allt och alla. När Tanni dog, tog Orvar omedelbar över många av Tannis egenskaper, t ex sitta på stolar, lyfta av telefonluren, om man inte svarat nog snabbt, sluta upp vid min sida mörka höstkvällar och yla när inte övriga hundar dök upp ur mörkret – vilket fick omedelbar effekt. En fantastisk hane att ha i sitt hem och det var aldrig bekymmer med honom när tikarna löpte, dessa var dock desto lösaktigare och bjöd ut sig, men Orvar gjorde skillnad på arbete och nöje. Det var inga problem att arbeta även om löptikar var med.
Vi fick till vår stora glädje också köpa tillbaka Orvars kullsyster, O’Flanagan Ars Amandi, då hon var strax under tre år och redan hade haft en kull. Hon fick acklimatisera sig här hemma med jaktprovsträning, men ingen start eftersom hon kom hem i september och anmäldes bara till en utställning med cert för Bat Brulin! Amanda startades hösten 1992 på jaktprov och fick ett 3 pris nkl och senare samma
höst även 1 nkl. Av hennes avkommor vill jag framhålla SUCH O’Flangan Peepiceek, (e CH Shargleam Sandpiper) som bl a i maj 1998 visade att hon var en riktig DP flat, hon tog 1 ökl på jaktprov på lördagen, cert och BIR på söndagen.
O’Flanagan Rule Britannia “Misty” har tilldelats SKKs Bruksavelspris
“Misty” hade också en kull med O’Flanagan Maida’s Toblerone, där min egen S FIN UCH O’Flanagan Morgondis “Disa” var den som utmärkte sig mest. Hon tog snabbt sina cert, 2×2 pris på jaktprov i Sverige, 2 ökl i Uleåborg i Finland, men en annan vacker och duktig tik ur samma kull var O’Flanagan Morgonmål,
fullcertad och med 2 och 3 pris i ukl/nkl. Dessutom BIM på vår FlatShow 1985 när Ragnhild Ulin dömde, såg i Rasbok 2005 att det faktiskt var 100 flattar anmälda redan då! Deras bruna kullsyster O’Flanagan Morgonrodnad tog 1 ukl på sin enda jaktprovsstart, och var även mor till ytterligare en TJH (Räddning) O’Flanagan Skvattram.
 O’Flangan Black Kite
“Disas” son O’Flangan Black Kite fick drygt 1 år gammal flytta till Tina Elgbacka i Eskilstuna som ersättning för den Tannison hon förlorat. Han blev fullcertad, 3 och 2 pris ukl och som största utställningsmerit BIR på Skokloster under Mrs Amelia Jessel. Han användes i avel hos kennlarna Almanza, Bummlez och Lynx.
HAMILTONPLAKETTEN 1993
1993 tilldelades kenneln Svenska Kennelklubbens finaste utmärkelse – HAMILTONPLAKETTEN – för
förtjänstfull uppfödning av flatcoated retriever.
Allt sammantaget har resulterat i SKK:s Bruksavelspris, Bruksuppfödarpris och
även Svenska Kennelklubbens finaste utmärkelse – HAMILTONPLAKETTEN – för
förtjänstfull uppfödning av flatcoated retriever.
Här vill jag poängtera att utan Evalis och våra duktiga valpköpare hade detta inte varit möjligt!
Stort tack till er alla!